2020 yılını “Necip Fazıl Yılı” ilan ediyoruz

BASIN ODASI

Bir gençlik, bir gençlik, bir gençlik...
"Zaman bendedir ve mekân bana emanettir!" şuurunda bir gençlik...

Cumhuriyet döneminin sanat, düşünce, siyaset ve toplumsal hayatına yön veren sanatçıların öncülerinden olan Üstad Necip Fazıl, yeteneği, karakteri, aksiyoner-mücadeleci kimliği, dava adamlığıyla ön plana çıkmış, çok geniş kitleleri tesiri altına almış önemli bir ilim adamıdır. Sanatçı kimliği sadece yazdıkları ile değil, aynı zamanda hayat karşısındaki duruşu, yaşam biçimi ve tavrı ile bütünleşmiş bir şahsiyettir.  

Siyerden ilmihale, tiyatrodan şiire, tarih kitaplarından ilmi eserlere, tasavvufa kadar edebiyat, kültür ve sanatın her alanında coşkun bir pınar gibi akan üstadı sadece şiire, sloganlara, belli kalıplara hapsedemeyiz. Onun ‘fikrimizin çerçevesi’ dediği Büyük Doğu başta olmak üzere düşünce, siyaset, ideoloji alanlarında kaleme aldığı eserlerini okuma listemizin en üst sıralarına yerleştirmeliyiz. 

Gençlerimizin internetin ve özellikle sosyal medyanın esiri olduğu, 280 karakterin, birkaç kelimelik aforizmaların sınırlarına hapsolduğu, 10 santimlik ekranların içinde hayatlarını heba ettiği şu dönemde Necip Fazıl’ı anlama yönündeki çalışmalarımızı daha da artırmalıyız. Çile ve Kaldırımlar şairini, onun davasını, bize kazandırdığı bütün hasletleri genç nesillere çok iyi anlatmalıyız.

Necip Fazıl’ın ömrünü vakfettiği davanın, onun geride bıraktığı mirasın, onun cesur duruşunun bilhassa günümüzde çok daha iyi anlaşılması gerektiğine inanıyoruz ve üstadımızın ocağı olan Milli Türk Talebe Birliği olarak 2020 yılını ‘Necip Fazıl Yılı’ ilan ediyoruz. Türkiye’nin 81 ilinde edebiyat, kültür ve sanatın her alanında tertip edeceğimiz etkinliklerle üstadı eserleriyle genç nesillere anlatarak ideal gençlik tasavvuruna ulaşmak için çabalayacağız.

Necip Fazıl’ın ideal gençliği; taklitten sıyrılmış, kendi inancına, geleneklerine bağlı “hiç ölmeyecek gibi dünya için, her an ölecekmiş gibi ahiret için çalışan”, hakikat ile yalan ve kurmacayı ayırabilen, Batının sahip olduğu aklı Doğunun sahip olduğu ruh ile yoğurabilen, tasavvufun derinliğini yakalayabilmiş bir nesildir. Bu nesil, kimi yerde Büyük Doğu kimi yerde Akıncı, kimi yerde ise Anadolu Gençliği’dir. 

Genç adam! Bundan böyle senden beklediğim şudur: Tabutumu öz ellerinle musalla taşına koyarken, Anadolu kıtası büyüklüğündeki dâva taşını da gediğine koymayı unutma ve bunu tek vasiyetim bil!

Allahın selâmı üzerinize oIsun...

Surda bir gedik açtık; mukaddes mi mukaddes!
Ey kahbe rüzgâr, artık ne yandan esersen es!..

Necip Fazıl Kısakürek

 

192.168.1.1 Router Admin Login